Salon de the – Beogradska čajanka, mesto za posebne znalce

Da li ste nekada razmišljali da šoljicu kafe zamenite čajem? Ne postoji ništa što tako okrepljuje dušu i ulepšava hladne zimske dane, kao što je šolja čaja. Moj ritual ispijanja jutarnjeg čaja, ne može da se poredi sa vašim ispijanjem kafe s nogu. Za mene ne postoji čarobniji napitak od čaja. Jeste, nepopravljivi sam romantik i ljubitelj čajeva, te želim da predstavim filozofiju čajanke i da oživimo kulturu ispijanja čaja i u Beogradu.

UkusBeograda01

Afternoon Tea Party

Odlučila sam da povedem ekipu tog hladnog zimskog popodneva na mesto u kome se uživa svim čulima. Atmosfera i ambijent koji mogu da pariraju čajankama koje su nekada bile na engleskim, kineskim ili japanskim dvorovima, oživljava tradiciju five o’clock čajanke. Sakrivena u maloj Vračarskoj ulici ova čajdžinica je oaza mira za sve one koji traže odmor od gradske vreve i gužve.

UkusBeograda02

Čajanka

Kultura ispijanja čaja, usvajana je tokom istorije, a ja sam postala pobornik u poslednjih nekoliko godina i spoznala sve čari ovog magičnog napitka. Nabavljala sam čajnike iz svih krajeva sveta, kao i šoljice i od svega pravila magiju, a svojevremeno sam pila onaj obični čaj iz kesice i najobičnije šolje.

“Salon de the” je prvi beogradski salon čaja, a miris koji omamljuje privući će vas direktno sa ulice. Tog popodneva smo se uputili na Afternoon Tea Party koji se ovde održava svake subote. Kako smo svi zaljubljenici u čaj, izbor smo prepustili našim domaćinima. Uživali smo u “Feng Shui” zelenom aromatizovanom čaju, čiji su osnovni sastojci: zeleni čaj Sencha, komadići breskve, prirodna aroma, božur, mladice bambusa, cvet jasmina, sandalovo drvo… Feng Shui kao drevna kineska nauka za svoj cilj ima uspostavljanje harmonije, što se i te kako postiže uz pomoć ovog čaja. Neki spokoj je vladao sve vreme tokom našeg boravka u ovom čajnom salonu uz zvuke starih ploča koje su svirale sa gramofona. Prema savetima iz čajnog udžbenika (Cha Su), čaj se pije sa dobrim prijateljima, lepim vitkim ženama, uz dobre razgovore, a mi smo sve to imali tog dana, te je ugođaj bio potpun.

UkusBeograda03

Zatim je usledilo isprobavanje Matcha čaja. Kada sam na početku svog “čajnog puta” htela da isprobam Matchu, upozorili su me da nije preporučljiv onima koji tek počinju sa konzumiranjem čaja, zbog svog karakterističnog mirisa. Probala sam ga nekoliko puta i meni matcha baš i ne prija, najprivlačnija mi je njegova boja i taj puderasti, čarobni zeleni prah. Jedna šolja ovog zelenog čaja, izjednačava se sa jačinom 10 šoljica običnog zelenog čaja, što znači da je izuzetan antioksidans, ali i sagorevač kalorija, te je idealan za detoksikaciju organizma. Brojna su lekovita svojstva ovog čaja, ali ni cena mu nije zanemarljiva. No, ukoliko budete imali priliku, svakako vam preporučujem da ga isprobate.

DSC_0463

Priprema Matcha čaja

I na kraju smo naše čajno uživanje završili sa artisan čajem, koji predstavlja ručno pravljene loptice od belog ili zelenog čaja, a u sredini se nalazi cvet jasmina, hrizanteme ili neki drugi. Mi smo pili “Love heart” koji je zaista bio prava poslastica za sva naša čula. Loptica se prelije vodom, odstoji 10ak minuta, dok se lišće otkriva da bi se otvorio cvet jasmina u sredini. Zaista magičan doživljaj. U kućnoj radinosti loptice možete da prelivate do 3 puta.

IMG_7923

Artisan čaj

Slatko društvo pravili su nam ukusni makaronsi, koji su upotpunili celu ovu ceremoniju. U Japanu se čajna ceremonija i kultura ispijanja čaja smatraju umetnošću, koja se uči godinama. U svet čaja uvešće vas stručno osoblje i upoznati sa preko osamdeset različitih vrsta čajeva koji dolaze iz najrazličitijih krajeva sveta, a koji su izloženi u stilizovanim teglama, te ovde možete kupiti čajeve i poneti kući.

IMG_7914

Danas ceo ovaj ugođaj sa šoljicama i čajnicima ne bih zamenila ni za kakvu šolju kafe. Kako vidite po fotografijama, svi smo uživali! Umesto na kafu pozovite prijatelje na čaj, bilo kod kuće ili na ovom čarobnom mestu. Uživanje je zagarantovano! Učinite obične trenutke magičnim!

* Sve fotografije Fabrika Fotografa

Maričić Lidija i Ivan Damjanović


Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

 • Čaj:
 • Ambijent:
 • Usluga:
 • Higijena:
 • Odnos cena-kvalitet:
 • Prosečna ocena:
  9.8

1 коментар

 • srbodlak@gmail.com' Srbodlak says:

  E bravo:

  Jedna šolja ovog zelenog čaja, izjednačava se sa jačinom 10 šoljica običnog zelenog čaja, što znači da je izuzetan antioksidans, ali i sagorevač kalorija, te je idealan za detoksikaciju organizma.

  Prvo, antioksidansi u velikim kolicinama u stvari povecavaju sanse da se dobije kancer. Drugo, ne postoji nikakav “sagorevac kalorija”, trece, ne postoji “detoksikacija”. Pitajte lekare. Prave lekare, one koji su zavrsili medicinski fakultet.

  A dati najvecu ocenu od svih hipsterskoj cajdzinici, e stvarno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *