Najbolji praznični kolačić na svetu – Vanilice

Pre nekoliko dana, na čuvenom američkom sajtu food52.com koji predstavlja jednu od najpopularnijih svetskih platformi za razmenu recepata i priče o hrani, završen je internacionalni onlajn konkurs za najbolji praznični kolačić na svetu. Iz konkurencije od 115 kolačića koji su ispunili kriterijume propisane konkursom, ubedljivo se izdvojio jedan, koji je poslala njujorška ljubiteljka slatkiša QueenSashy.

Kolačić koji izazvao najviše zazubica pratilaca ovog sajta su vanilice!
Prave, pravcate, domaće, pravljene sa mašću i orasima. Kada pročitate priču koja prati ovaj pobednički recept Aleksandre koja je sa sobom preko okeana ponela porodični kuvar, a danas se krije iza nadimka Queen Sashy, sve će vam biti jasnije.
vanilice“Vanilice su tradicionalna srpska poslastica, nešto poput lincer kolačića. Mnogi veruju da su vanilice u srodstvu sa lincerima, jer su severni delovi zemlje bili pod austrougarskim carstvom, koje je značajno uticalo na kulinarstvo u regionu. Budući da su prvenstveno bili poljoprivredna nacija, Srbi su ovaj recept prilagodili dodavši ono čega su uvek imali – masti i oraha.

Vanilice su integralni deo srpskog prazničnog stola: pravimo ih za Božić, Novu godinu, slave i druge posebne prilike – rođenja, krštenja, venčanja, ali i sahrane.

vanilice pripremaRecept koji moja porodica koristi je delo moje prababe Katarine i moje baba-ujne Cice, koja ga je nasledila i dalje nadgledala svakog člana porodice u premijernom pravljenju vanilica. Prevedeno, naziv je “male vanile” – kolačići se posipaju šećerom u prahu koji je zamirisan mahunom vanile. Iako sam videla mnogo varijacija koje koriste puter ili margarin, tradicionalno se vanilice prave sa mašću. Moja baba-ujna Cica je pravila poseban džem od šipka isključivo za vanilice, ali takođe su popularan izbor džem od kajsija i džem od malina.

Vanilice su među onim kolačima koji sijaju svojom jednostavnošću. Mast je najvažnija, ali je bitan i dodir limuna – ne sme da se zaista primeti u ukusu kolačića, ali dodaje mu nešto veoma posebno. I ono što je najvažnije – vanilice se nikada ne jedu odmah! Najbolje su kada provedu dan ili dva u kutiji. Tada omekšaju i praktično se tope u ustima.

Vanilice pravim već preko četiri decenije i zapravo, one su bile moja prva kuhinjska kreacija u životu. Imala sam samo četiri godine kada su Cica i moja baba Persida odlučile da sam spremna. Dale su mi majušnu kecelju, malo testa, špatulicu i modlicu za kolače i dozvolile mi da pravim svoje vanilice. Pravim ih od tog dana. ” Aleksandrin pobednički recept možete pronaći ovde.

Mi glasamo da ova svetska pobeda bude i prilika za veliki povratak vanilica među najpopularnije beogradske poslastice!

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *