Prva kafana u Evropi

kafana dorćol

Svaki stranac koji dođe u Srbiju obavezno poseti neku od naših kafana ne znajući da je upravo na teritoriji današnjeg Dorćola, kako govore istorijski izvori, otvorena prva kafana još davne 1522. godine. Veruje se da su ovu, danas kultnu, ustanovu među Srbe doneli Turci nakon osvajanja Beograda. Ubrzo su se kafane prostirale čitavim potezom od današnje  Železničke stanice do Slavije na jednoj, i od Terazija do Zelenog venca na drugoj strani, nezaobilazeći slavnu Skadarliju.

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

4 коментара

 • bolevucic@yahoo.co.uk' bole47 says:

  Veazano za prvu kafanu, kolko sam od starijih saznao (a imam 70 godina) nalazila se na uglu ulica Kralja Petra i Cara Dušana i zvala se “Kod Crnog Orla”.
  Koristim priliku da kažem da vam je sajt estetski odličan a po komentarima i prikazima savršen.
  Nije mi jasno kako se finasirate i da li su recenzije oslobodjene uticaja.
  Uzgred, kad sam u Beogradu odem i do Pančeva. Saglasan sam sa ocenom za “Poco Loco” ali preporučujem da posetite i restoran “Vetrenjača”.
  Jasno mi je da nije lako to što radite ali nemojte odustajati.
  Bravo i hvala.

  • Aleksandra Ivanović says:

   Pre svega hvala vam na divnom komentaru!
   I hvala na dodatnim informacijama, u knjigama smo naišli samo na ovaj podatak, a niko nije mogao da nam potvrdi ime kafane 🙂
   Finansiramo se isključivo iz ličnih prihoda kada su u pitanju recenzije, i tako će zauvek i ostati jer drugačije ne bi imalo smisla i ne bismo mogli da ostanemo objektivni.
   Hvala vam na preporukama!
   Srdačan pozdrav od cele ekipe

   • vukzeljko@ikomline.net' Željko says:

    Kafana „Bajlonov kladenac” se nalazila na Savskom pristaništu, pe shodno tome nema nikakve veze sa Dorćolom. Ona druga za koju se kaže da je prva kafana na Dorćolu a koja je nosila ime „Kod Crnog orla” jeste bila na Dorćolu, ali ne na uglu sa Ul. kralja Petra, već sa Kapetan Mišinom, a ako je otvorena 1522, sigurno se nije nalazila u toj zgradi. Drugim rečima to nije bila prva kafana u Beogradu jer je arhitektonski odudarala od građevina u XVI veku. Šteta, davno to beše!
    Bez ikakve zle namere, ali bi ovako lepo uređen sajt ne bi smeo da pravi ovakve greške.

    • Aleksandra Ivanović says:

     Poštovani,
     Tekst je napisan u skladu sa istorijskom građom koja je pronađena u knjizi koja govori o starom Beogradu. Ime kafane je u toj knjizi nepoznato. Nismo sigurni da je u pitanju ˝Kod crnog orla˝ ili je to neka druga jer nigde u literaturi koja se time bavi nema sigurnog podatka. Ako ste u posedu neke knjige koja o tome svedoči možete da podelite sa nama.
     Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *