Kraljevska večera u čast srpsko-grčkog prijateljstva
Čini se da specijalna veza između Srbije i Grčke postoji oduvek, a poslednjih godina je, zahvaljujući turizmu, dobila potpuno novu dimenziju. Nama dobro poznata grčka regija Pijerija zauzela je i ove godine posebno mesto na Sajmu turizma u Beogradu, kako bi promovisala svoju raznovrsnu turističku ponudu i pokazala da nudi mnogo više od letovališta poput Paralije i Katerinija koje su mnogi već posetili. Tim povodom, Privredna komora Pijerije je izabranim gostima pokazala pravo grčko gostoprimstvo – uz arome Pijerije i Olimpa i to na Kraljevskom dvoru u Beogradu.
Kako ovaj region ima bogatu gastronomsku, ali i vinsku ponudu, imali smo čast da uživamo u večeri koju je za nas pripremao šef kuhinje hotela „Poseidon Palace“ iz Leptokarije, višestruko nagrađivani g-din Nikos Gonelas sa svojim pomoćnicima. Na gastronomsko putovanje do Pierije odveli su nas vrhunski specijaliteti karakteristični za ovo podneblje i tako nam pružili uvid u to kakvo nas kulinarsko uživanje očekuje ako baš ova regija bude naša letnja destinacija. I moramo da vam kažemo, bilo je ubedljivo!
Počeli smo sa slatkom supom od bundeve sa pastom od jogurta i kapima nara, iza koje je usledio file lista kuvanog na pari, sa sosom od škampa. Sledeće jelo bio je dimljeni losos sa limunom u pratnji stamnagathia– tipičnog grčkog povrća za salatu iz porodice cikorije, koje ukusom i izgledom podseća na nešto između rukole i maslačka. Seriju morskih specijaliteta šef je prekinuo govedinom, kojoj je ipak dodao dodir Mediterana kroz patlidžan, sušeni paradajz i pire od celera. Simfoniju ukusa zaokružio je tradicionalni grčki desert Galaktoboureko tj. mlečna pita, koja je poslužena sa sladoledom i cimetom.
Svako od ovih jela pratilo je odlično vino iz vinarije Pieria Eratini, a u tajne vina ove regije uveo nas je lično vlasnik i glavni enolog pomenute vinarije, gospodin Pavlos Argiropulos. Nakon penušavca dobrodošlice Blink, uz morske specijalitete smo uživali u belom suvom vinu Wishes Eratines, dok je pravi partner govedini bilo crveno vino istog naziva i izuzetne, snažne arome. Moj apsolutni favorit bilo je slatko desertno vino karakteristične boje konjaka, u kome smo uživali na kraju večeri.
Vinogradi na kojima se uzgaja grožđe za ova vina, tj. Pieria Eratini imanje, nalazi se u podnožju Olimpa, na oko 1200m visine, okruženo klisurama i šumama. Ovaj položaj, uz suvu klimu, prema rečima gospodina Pavlosa, predstavlja odličnu bazu za uzgajanje grožđa, ali i turizam, jer vetar sa Olimpa osvežava čak i u sred leta. Takvo tlo idealno je za proizvodnju poznatih grčkih vrsta vina, ali i internacionalnih favorita poput Chardonnay-a i Cabernet Souvignon-a. Praveći organska vina, vinari ove vinarije žele da istaknu kvalitet i autentičnost olimpskog ˝Terroira˝, a mi devojke smo se složile da bismo se rado odlučile za ova vina i zbog sjajnog dizajna etikete.
Ako ste se od ove priče uželeli pravog hedonizma uz more, vino i fantastičnu hranu, znamo gde ćete biti ovog leta i sa nestrpljenjem čekamo vaše gastro doživljaje iz sunčane Pierije.
Fotografije: Jovana Tomašević
Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.