Da li znate šta je kuver?

polaroid podloga

Reč kuver dolazi od francuske reči le couvert koja podrazumeva pribor za jelo – nož, viljušku i kašiku. Upravo Francuzi su bili prvi koji su uveli dodatnu naplatu za ovu uslugu tj. održavanje inventara, a kuverom se podrazumevala čitava postavka stola – salvete, stolnjak, tanjiri i čaše. Naplata se pravdala održavanjem stolnjaka i salveta, tj njihovim pranjem i peglanjem. Još kada je počeo da se naplaćuje, kuver je bio predmet kontroverzi jer ga gosti ni tada nisu olako prihvatili kao stavku na računu. Kao izraz tog nezadovoljstva nastala je praksa da se uz kuver služe hleb i maslac, mešavina začina i maslinovog ulja ili nešto slično kao apetisan, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo gostiju.

Kuver je i danas predmet polemika – da li ga treba naplaćivati, šta treba da sadrži i koliko košta. Najčešće zamerke restoranima su upućene na to što naplata kuvera neretko nije jasno naznačena ili je jednostavno sakrivena u fusnoti, pa se često pojavljuje kao neprijatno iznenađenje na računu.

U beogradskim restoranima kuver se naplaćuje od 100 do 300 RSD, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva i neku vrstu umaka – krem sir, maslinovo ulje ili puter.

Šta vi mislite: da li kuver treba  da se naplaćuje i kolika je za vas prihvatljiva cena?

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

31 коментар

  • sandrica223@yahoo.com' nebitno says:

    Mislim da bi trebalo da bude opciono, tj da se gost pita da li zeli gore navedeno (hleb,maslac i sl)

    • danicastankovic9@gmail.com' Danica says:

      Skoro sam bila na ručku u Klubu književnika i zacudila se kada sam na računu videla 2×200 rds, cuver za dve osobe. Uzgred budi rečeno, maslac ili neki umak sa pecivom ili hlebom nije ni bilo posluženo. Mislim da je za račun od preko 5000rds, za dve osobe, ova usluga i naplata za cuver sramota.
      Servis je deo usluge i naplaćeno je kroz cenu.
      Ne želim da bilo kada odem u Klub. Sa ovom sitnicom je izgubljena draž ugostiteljstva.

  • jadrankap75@gmail.com' Jadranka says:

    To je klasicna otimacina. Ako je gost zadovoljan, ostavice baksis. A sto se tice naknade za odrzavanje, to je svakako vec uracunato u cenu hrane ili pica.

  • Vileta.donrva.nikolic@gmail.com' Marko says:

    Ja sam konobar desetak godina i mislim da u boljim restoranima ili hotela obavezno treba imati naplatu cuvera. Samo iz razloga bezobzirnih gostiju koji pored aperitiv bara sednu za namesten banket za osam osoba i zbog dve kafe uniste ceo sto.Zauzmu sto koji bi done mozda i nekoliko desetina hiljada dinara. Kada budu jednom platili cuver vise im nece pasti na pamet nego ce se uvesti u red. Zna se zasto se ide u restoran.

  • majapetrovic777@gmail.com' Vitki Gurman says:

    Meni je ovo uzuzetno iritantno jer ne jedem hleb. Danas, kada ljudi imaju razlučite stilove ishrane (glutenfree, lowcarb) – blesavo je i zastarelo na silu uvaljivati neželjeno testo.

  • dsekanic@gmail.com' Dragan says:

    Opet se pokazalo da ne treba ništa raditi bez prethodnog objašnjenja. Problem sa naplatom kuvera je nastao onda kada su ugostotelji iz najbolje namere počeli da služe hleb, puter,sirni ili neki drugi namaz džabe. Kuver je stavka koja se naplaćuje a pokriva troškove postavljanja stola za ručavanje. Kuver se ne jede.

  • dsekanic@gmail.com' Dragan says:

    Dakle,, karađorđeva šnicla,, u restoranu xxx košta 800 dinara, kupi je , nosi kući ili bilo gde. Ako želiš da jedeš u restoranu gde je neko postavio sto, stolnjak,salveta,nož,viljuška,čaša,čačkalica,so,biber ulje,sirće i ima toga još mnogo što gost podrazumeva a ne pada sa neba,onda za to treba da platiš i to je kuver. Naravno u cenovniku treba jasno da stoji da se kuver naplaćuje za bilo koju konzumaciju za postavljenim stolom.

  • sandra.radanov007@gmail.com' sandra says:

    Mislim da je to glupost. Bolje da povećaju cene ako hoće da pljačkaju narod, pa ko može da plati nek se klati. Da li bi mi dozvolili u nekom otmenom restoranu da jedem bez pribora i bez tanjira. Uostalom, zna se da kada odete na takva mesta uvek ostavite pristojan bakšiš.

  • evomejla@yahoo.com' Mladen says:

    Ja sam programer i to bi bilo kao kada bih ja naplacivao klijentu to što sam postavio na internet setup verziju programa. Alo bre konobari, pa to vam je posao da postavljate tanjire i stolnjake! Ako dobro radite posao, dobićete bakšiš, nema potrebe za kuverima i sl. Ostavljam uvek dobar bakšiš, ali kad vidim da mi naplaćuju kuver, ostavljam ništa i govorim zbogom restoranu!

    • mihajlo-11@hotmail.com' miXA says:

      Cuj ga. Ako si programer trebao bi da si malo bistriji. Kuver naplacuju vlasnici restorana, a ne konobari. Ko ne shvata sta je kuver ne treba ni da posecuje restorane, nego da sam sebi sprema klopu.

      • kajadance@gmail.com' Sta reci says:

        Onda neka konobari traze baksis od vlasnika restorana.

        • dejanbosnjakovic84@hotmail.com' Dejandeki says:

          Ljudi, kuver je potpuno nebitna stvar i po meni sluzi da otera goste koji ne cene atmosferu, servis i kvalitet hrane. Dobri restorani ce uvek imati goste i bez vas koji ste “opljackani”. A uvek cete sa tako osecati jer vam je takav mentalitet. Pljackani ste na benzinskim pumpama, pijacama, prodavnicama…

    • natasamaric6996@gmail.com' Natasa says:

      Ti posto si pametan i previse placen za svoj posao, lepo sam sebi kuvaj i jedi. Ja bi ti zabranio i parizer da jedes nego sve sirovo mozes da kupis pa ili kao lav ili da malo naucis da kuvas posto si pametan. Pa uzivaj i nauci da kuvas i uzivas u hrani…

  • milanraos@hotmail.com' MILAN RAOS says:

    Da li treba da se posebno naplacuje ono sto je sastavni deo usluge koja je svakako uracunata u cenu?Naravno da NEato je i za mene to vrsta otimacine i naplacivanje nenarucene hrane,

  • borisb@yahoo.com' boris says:

    Kalemegdanska terasa 360 din dva kuvera uz racun od 1600 din sa zadrzavanjem od pola sata u praznom restoranu. Dva klikera sira i loptice hleba koje ne jedem a ni sir koji nisam narucio. Uvek ostavljam baksis ali ovoga puta ni dinar! Bezobrazluk i reketiranje dolaska u restoran, nikad vise! Kelnerima je posao da nameste sto i posluze gosta ili da na vratima bude istaknuto : NAPLACUJEMO KORISCENJE PRIBORA! To bi bilo isto kao kad bih naplacivao ukljucivanje kompjutera klijentima koji mi salju poslovni mail. Pritisak prstom i habanje dugmeta za ukljucivanje racunara, amortizacija racunarske opreme i gledanje u monitor: Molicu lepo 1000 dinara!

    • dejanbosnjakovic84@hotmail.com' Dejandeki says:

      Upravo tako. U RESTORAN se ne dolazi na pola sata. Ljudi u restorane idu zbog hrane. Ako si dosao u restoran da popijes kafu i kiselu onda si zalutao. Osoblje tog restorana te je selo za sto koji je postavljen da se na njemu posluzi pristojan obrok a ne da se popije pice onako s nogu. Eto zato kuver. Mozes otici u kafic ili bar i popiti pice sa prijateljem a da ne moras da kvaris neciji trud. Probaj svakodnevno da jedes na pravom stolnjaku i da se brises sa pravom salvetom pa onda sve to svakodnevno peri i koristi ponovo pa ces razumeti.

  • sosa@gmail.com' Sosa says:

    Kuver je najveći bezobrazluk i otimačina. Po istoj logici bi mogli da naplaćuju sapun i vodu koja se koristi priliom odlaska u toalet, sušač/papir za ruke i da ne nabrajam dalje.

    SRAMOTA

    Ako sam zadovoljan ostavim bakšiš, a ako nisam ne ostavim. Da li gost treba da plaća održavanje restorana? Zašto se ne doda i plaćanje letovanja za vlasnika?

    Kuver kada vidim na računu uredno ga platim i više nikada ne dodjem u taj restoran.

    Za sada precrtani
    Lovac – Vračar
    Kalenegdanska terasa
    Osteria Mozzarela – Bloka A (moram da kažem da im je klopa sjajna ali jbg)

    Ali restoran naplaćuje kuver treba ozbiljno da razmisli da promene delatnost

  • battles_in_north@yahoo.com' Plant says:

    Bez pardona bih odbio da platim hranu koju nisam naručio. Beli hleb ne jedem, kao ni mlečne proizvode.

    • dejanbosnjakovic84@hotmail.com' Dejandeki says:

      Pogledajte recnik. Kuver su pribor za jelo, salvete, case, stolnjak, u principu neciji trud da sto bude besprekorno cist i spreman za vase uzivanje. A posto nasi ljudi uporedjuju cene iz fast food prodavnicama sa fine dinning restoranima eto ti odgovora. Osoba koja je dosla u restoran zbog hrane i spremna je da to zadovoljstvo posteno plati, nece imati problem da plati 400-500din za kuver za dve osobe. Mada… za te pare mozes i dve pljeskavice… Srbija, nikad nece biti zemlja restorana vec zemlja kafana i bircuza.

      • dalibortrs@yahoo.com' dalibor says:

        Druže, znam i ja šta je u rečniku kuver, ali ovo što sam danas dobio u restoranu Šaran u Zemunu je u njihovom meniju zavedeno kao SET – predjelo, nisam ga naručio, doneli su mi, i naplatili četiri tanke kriške bageta premazane bešamel sosom 360 dinara.

  • miroljubbacic@gmail.com' Kuver says:

    Vidim mnogo komentara kako misle da taj kuver zamjenjuje baksis ili tako nesto tipa “ako hocu da ostavim baksis ostavicu”..Veze to nema sa baksisom…Toplo vam preporucujem kupujte hranu dostavom i ne mucite se da placate kuver..Sjedite pored televizora i uzivajte..ne idite u restoran gdje ce vam naplatiti kuver euro a pri tom ces ispred sebe imati prelijep sto,platnenu salvetu,mozda i neku svjecu koja gori,maslinovo ulje,balsamico i jos raznih sitnica..ili idite prosto u neku kafanu nadimljenu i neociscenu,gdje ce pored vas da sjedi pijanac (da ne opisujemo kakvih ima)..veliki pozdrav

  • milajovic93@gmail.com' mila says:

    Nisam znala za kuver do danas kada je moj suprug primetio tu stavku na racunu iz restorana pa sam pronasla na netu.Uvek sam ostavljala dobar baksis,ali od sada ako primetim tu stavku,razmislicu.Sta sad…treba da nosim pribor za jelo od kuce?Sve to oni dooobro naplate kroz pice i ice.

  • advokat.mihovilovic@gmail.com' Miloš says:

    Nije to ništa

    Restoran Malevila na Zemunskom Keju, naplaćuje kuvano vino kao 0.3l vina po čaši!

    To ne bi bilo uopšte čudno da čaše nisu ni 0.2 a u njima u najboljem slučaju ima pola vina pola vode.
    Na kraju sam platio račun od 780 dinara, skuplje nego da skijam u Davosu za vreme ekonomskog foruma.
    Konobari su se pravdali “da se to tako kuca” ali takav bezobrazluk nema nigde.

    • dejanbosnjakovic84@hotmail.com' Dejandeki says:

      Mogao si i kod kuce sebi da skuvas vino i da poneses u RESTORAN. Cisto da ove budale vide da i ti to mozes bez njih. Jos bolje: skuvas ga kuci i napunis termos, poneses na Kalemegdan i iz plasticnih casa uzivas u svom kuvanom vinu. Izadjite iz Srbije ljudi! Pa posle toga pisite gluposti. Neko je morao da otvori bocu vina i da to vino spremi sa odgovarajucim sastojcima i zacinima dok je za sve to utroseno i nesto necijeg vremena.

  • dejan@cvrkalj.info' Cvrki says:

    Bavim se opremanjem ugostitelja (tekstilni deo), pa sam upućen u temu. Platiti 100-200 dinara kuver za predivno namešten sto sa stolnjakom, nadstolnjakom, pamučnim salvetama (a ne papirnim), poliranim čašama, escajgom i tanjirima, uljem, sirćetom i začinima, eventualno maslacem ili slično, e to je prava sitnica i ne bih se bunio u tom slučaju. Međutim, danas sam sa ženom i detetom opušteno otišao u restoran LUGARNICA na Iriškom Vencu, ručali smo u prirodi, napolju na drvenom stolu, bez stolnjaka, sa papirnim salvetama (samo 2 salvete, a bili smo sa detetom od godinu ipo dana) i tupim nožem (iskrivljenim) uz lokalnog psa koji se mota oko stola i prosi (volim životinje inače). Pri porudžbini sam naglasio da hleb ne jedemo te da ga ne serviraju. NIsu ga servirali, ali je na računu stajao KUVER X2. E sad vi zagovornici naplaćivanja kuvera kažite mi ko je tu lud? Cene su kao da smo ručali u restoranu sa barem 4 ****, ali rezultat je daleko od usklađenosti sa cenama. Imaju i salu unutra koja je nameštena, ništa posebno, ali bar imaju stolnjake za razliku od spoljnih stolova. Pri tome, u cenovniku nigde nije naglašeno da se kuver naplaćuje svakako. Verujte, nije mi do 100 dinara. Ostavim svakako veći bakšiš od toga ako sam zadovoljan (zadovoljeni konobari), a dođem ponovo pa ostavim još novca i preporučim pa su i gazde zadovoljene u tom slučaju.
    Rezime: mišljenja sam da jednostavno ne može da se generalizuje i da nije opravdano u svakom restoranu samo zato što se zove restoran, naplaćivati kuver. Naplaćivanje kuvera treba da bude dobro opravdano.

  • Gorski@eunet.rs' Gorski says:

    Vidim da ugostitelji kuver opravdavaju time da „neko mora da se trudi oko postavke stola sa priborom“
    OK, onda u račun uneti još molerske radove, brisanje prozora, higijena u toaletu, pranje šerpi i lonaca, habanje inventara u kuhinji, kasape, mesare, roštiljdžije… svi se oni trude i troše vreme da nama udovolje, a pošto smo u Srbiji, mi to možemo i sami, šta će nam restoran!?
    Stvarno su ljudi upravu, zaista „šta će nam takav restoran“ eto ga njima :)))

  • damnjanovicmilan85@gmail.com' Milan says:

    Slazem se u potpunosti da se kivet naplati kad je luksuzno postavljen slavete, luksuzni tanjiri lep pribor, ali sam protivnik da se naplacuje ako se postavljanje tanjira i pribora sa pijace naplacuje

Оставите одговор на Plant Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *