Da li ste znali da je zamrznuto povrće zdravije od svežeg?

Da li zaobilazite deo sa smrznutom hranom zato što mislite da  zamrznuto voće i povrće ima manje nutritivnih sastojaka u poređenju sa svežim? Čak 70 odsto zamrznutog voća i povrća sadrži znatno više vitamina i hranljivih materija nego sveže.

Stav mnogih nutricionista je da je voće i povrće iz zamrzivača bogato nutritivnim sastojcima i mineralima, isto toliko kao i sveže, ako ne i više. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni.

Ovakav način smrzavanja sprečava nastanak bakterija i proces kvarenja povrća i voća. Osim što se prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube hranljivi sastojci i vitamini, već voda koja se nalazi u voću i povrću čuva sve hranljive sastojke i vitamine.

Podrazumeva se da je voće i povrće uvek najbolje jesti odmah nakon branja, ali to je za stanovnike gradova nemoguća misija.

grašak

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *