Da li ste znali da je zamrznuto povrće zdravije od svežeg?
Da li zaobilazite deo sa smrznutom hranom zato što mislite da zamrznuto voće i povrće ima manje nutritivnih sastojaka u poređenju sa svežim? Čak 70 odsto zamrznutog voća i povrća sadrži znatno više vitamina i hranljivih materija nego sveže.
Stav mnogih nutricionista je da je voće i povrće iz zamrzivača bogato nutritivnim sastojcima i mineralima, isto toliko kao i sveže, ako ne i više. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni.
Ovakav način smrzavanja sprečava nastanak bakterija i proces kvarenja povrća i voća. Osim što se prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube hranljivi sastojci i vitamini, već voda koja se nalazi u voću i povrću čuva sve hranljive sastojke i vitamine.
Podrazumeva se da je voće i povrće uvek najbolje jesti odmah nakon branja, ali to je za stanovnike gradova nemoguća misija.


Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.