Restoran Prote.In – Zverska motivacija

Možda sam vas već navikao da obično zastupam “masniju” stranu gastronomije. I u pravu ste, retko kada mogu odoleti punomasnim sirevima, kajmaku, mesu sa puno preliva, raznim vrstama hleba, krompiru, raznim varijacijama na temu testa čak i gaziranim sokovima, o slatkišima da ne govorimo, svoj toj čokoladi i šećeru.

Ali onda dođe lepo vreme, a ja naravno nespreman. Takva je situacija godinama unazad. I svake godine postoji barem 10 tih “ponedeljaka” kada počinjem zdraviji život. Ovaj put sam rešio da napravim pripremu dijetalnog perioda tako što ću prvo pronaći restoran sa zdravom hranom. Tu akciju sam započeo u restoranu Prote.In, u samom centru grada. Njihov slogan: “Restoran zdrave hrane” mi je probudio asocijaciju na jelovnik u kome su samo neke salate. Pa, kako ljudima na oči da izađem, ako počnem da preporučujem salatice. Međutim, odlučio sam da odem bez čvrstih predrasuda i da se sam uverim šta je taj zdrav život.

Restoran Prote.In enterijer

Restoran Prote.In enterijer

Unutrašnjost restorana pretežno u crnoj boji, sa slikama bodibildera, i podseća na ulaz u teretanu. Sećam da mi je restoran koji se nekada tu nalazio delovao dosta mračan, pa je ovo već prilično bolje rešenje. Kada sam došao, bio sam jedini u lokalu, ali kako pružaju i uslugu dostave, u kuhinji je već bila gužva.

Jelovnik nije prevelik, bazira se na grilovanoj piletini, ćuretini, lososu, bifteku i pljeskavicama u kombinaciji sa raznim grilovanim povrćem. I ono što će mnogima biti neverovatno – NEMA HLEBA u ponudi, kao ni gaziranih sokova. Poručio sam teleći biftek sa pečurkama (RSD 540/890) i juneću pljeskavicu sa pečurkama (RSD 350/530). Postoje dve veličine porcija: standardna – koja se sastoji od 150g mesa i 200g povrća i zverska koja se sastoji od 300g mesa i 300g povrća. Čak se i prilozi dele na te dve veličine porcija (i koštaju RSD 100/150).

Teleći biftek sa pečurkama

Teleći biftek sa pečurkama

Naravno, od obe porcije sam poručio standardnu veličinu. Meso je bilo odlično, biftek po mom ukusu srednje pečen, vrlo sočan, pečurke kao prilog odlično grilovane. Pljeskavica je takođe bila odlična, ali sa manje luka i sa mnogo manje začina, od mere na koju sam navikao.

Proteinske palačinke sa bananom i medom

Proteinske palačinke sa bananom i medom

Za desert sam poručio proteinske palačinke sa bananom i medom (RSD 190/380) i sa kokosom i pomorandžom (RSD 190/380), koje se pripremaju od belanaca, proteina u prahu i mleka, što je trenutno hit u fitness svetu. Ukus je nesvakidašnji, kao američke palačinke na dijeti. Meni se više svidela kombinacija kokosa i pomorandže. Takođe i ovde postoji podela porcija na zverske i standardne, ali kada vidite da u manju idu 3 palačinke, pomislite, koliko zapravo mora čovek da bude u treningu da bi jeo ove zverske porcije.

Proteinske palačinke sa pomorandžom i kokosom

Proteinske palačinke sa pomorandžom i kokosom

Svakako, razbijena je predrasuda da se od zdrave hrane ne možete najesti, i da zdrava hrana ne može biti ukusna – pa čak i meni. Tako da sada nemam opravdanje, moram da treniram.

Koje je tvoje opravdanje?

*Sve fotografije: Ukus Beograda

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *