Taverna Piatakia – Grčka u srcu Zemuna miriše na Paraliju

Bilo da vam je grčka obala omiljena letnja destinacija ili ne, njihovu kuhinju sigurna sam da svi volite. Grčko kulinarstvo je daleko više od girosa, koji možete kupiti na skoro svakom koraku. Ono je zapravo klasičan predstavnik mediteranske kuhinje: obiluje maslinama, sirom, mnoštvom povrća, ribe ili jagnjetine uz dodatak začinskog bilja. Još letos sam primetila grčku tavernu Piatakia, koja se nalazi u Zemunu i privukla me je njihova predivna bašta uz morski ambijent, te smo jedne hladne beogradske zimske večeri prijateljice i ja odlučile da unesemo duh Mediterana u život i uputile se tamo.

999968_887208711395708_2080805737350433554_n

Piatakia, u prevodu sa grčkog su – tanjirići, onakvi kakvi ukrašavaju zidove celog restorana. Enterijer čak i u zimskom periodu donosi dah Mediterana svojom dominantnom plavom bojom. Ako se zaželite prave grčke kuhinje u Beogradu, nemate veliki izbor. Pored mezzestorana Dvorište, ovo je druga destinacija na koju bismo vas uputili. I na samom početku naglašavam da je ovo neka beogradska verzija Paralije, ne očekujte vrhunske specijalitete, savršen escajg i stolnjake, ali ukoliko vam treba mesto za druženje sa porodicom ili prijateljima, a pri tom cenovno jako pristupačno, svakako moja preporuka.

Pistakia1

Bujurdi

Ako volite grčke specijalitete, verujem da vam je bujurdi specijalitet (RSD 350) sigurno na spisku. Leti je dovoljan kao kompletan obrok, dok je u zimskim danima uglavnom samo predjelo. Bio je savršeno pikantan, a za to su zaslužni ljuti zapečeni feta sir, paradajz, paprika i origano. Feta sir je veoma bitan element u grčkoj kuhinji i pravi se isključivo od kozijeg i ovčijeg mleka, što mu daje jedinstven i širom sveta čuven ukus. Naravno, nezaobilazno piće za početak putovanja je ouzo (uzo), grčko nacionalno piće. Pije se sa ledom ili uz dodatak vode, od koje dobija mlečno belu boju. Savršen uvod u priču koja sledi.

Piatakia3

Ćufte od tikvica

Uvek radije biram povrće nego meso, pa su sledeće na redu bile ćufte od tikvica ili kako ih u Grčkoj zovu kolokitokeftedes, poslužene uz ajvar i tzatziki (caciki) grčki umak. Ne razlikuju se mnogo u odnosu na tikvice koje i mi imamo običaj da pravimo, sem što su pikantnije zbog više začina. Ono što mi se nije dopalo su daske na kojima se služe jela.

piatakia 6

Jagnjeći kotleti

Da bi se izbalansiralo svo prethodno povrće, napravili smo idealnu kombinaciju naručivši jagnjeće kotlete (RSD 1150). Iako je meni krompir bio ukusan, a ruzmarin jelu dao divan pikantan akcenat, rebarca su ostala nepečena. Jeste da je kotlet savršen kada je medium rare, ali meso treba da bude sočno i meko, što ovde nije bio slučaj. Jela iz grčke kuhinje su poznata po obilnoj upotrebi začina, počevši od origana, belog luka, kopra, bosiljka, pa sve do ruzmarina. Meni je ovo jelo mirisalo na grčko leto, ali u Paraliji.

piatakia 7

Pileći ražnjići

Jagnjetina je vrsta mesa koja se u Grčkoj najviše koristi, a posle nje sledi piletina. Provereno dobri pileći ražnjići (RSD 220/komad) posluženi su uz pomfrit, i to rekla bih onaj iz kesice. Uz tzatziki salatu, ipak je postao nalik na tradicionalni grčki obrok, ukusniji nego souvlaki fast food koji možete probati na ulici. Ne mogu da kažem da nas je bilo koje od ovih jela fasciniralo ukusom, ali ponekad neka mesta ostave utisak ne samo zbog hrane. Ima neke čari u polupanoj piksli na stolu, ljubaznoj devojci koja nas je služila, ne baš idealnom stolnjaku i lepoj bašti koja leti čini ovo mesto još privlačnijim. Nismo ostali očarani ni kolačima, iskreno tu smo se i konačno razočarali. Kolač naziva 1000 listića (RSD 380), koji bi trebalo da bude neka vrsta krempite, ali šlag nije bio baš reprezentativan kao ni celokupan ukus. Malo je lepši bio fondant (RSD 350), koji zapravo predstavlja čokoladni sufle.

collage

1000 listića i fondant

Bilo da planirate letovanje u Grčkoj ili ne, svratite da osetite ukuse Mediterana u ovoj taverni. Druženje za stolom kod Grka je važan momenat, a nadam se da ćemo i mi uspeti bar u izuzetnim situacijama da ostanemo verni ovom običaju, iako nas brz tempo života ne podržava u tome. Zavirite malo dublje u otkrivanje grčkih ukusa, nemojte ostati samo na girosu i grčkoj salati.

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    6.8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *