Užitak coffee place – Mala škola uživanja

Nisam ni znao da pijem lošu kafu, i to godinama. Samo sam slušao priče drugih ljudi koji češće idu u inostranstvo, ali moram da priznam da im nisam verovao, jer, koliko zapravo može kafa da se razlikuje? Ćutke sam ispijao svoj loš espresso, kao i svi ostali Beograđani.
Srećom, u prethodne dve godine desila se prava espresso revolucija te sada na svakom koraku možete da se prepustite užitku u kafi. Ali kako je to ipak kafa, morate imati neko svoje omiljeno mesto, negde da mi iz treće smene dolazimo na prvi espresso u gradu, gde ranoranioci dolaze i uzimaju najbolju kafu za poneti.

Uzitak2

Miran kutak u centru grada

Užitak coffee selections and delights je svakako jedno od mesta gde ćete moći sve ovo da uradite, ali i mnogo više. Enterijer slučajno ili ne, izgleda kao mala učionica, kao da predstavlja mesto gde će ljudi uz svoje rituale oko kafe, moći zapravo nešto i da nauče. Svakako nešto što pre nije bilo zamislivo, ali ovde vas pitaju sa kog podneblja želite da dobijete svoju kafu. Da li je to blend tj kombinacija kafa iz Brazila i Indije, koje predstavljaju jednu od najstandardnijih kombinacija kafe, ili će to biti jedna od dve single origin kafe: blago citrusna kafa iz Etiopije ili moja omiljena iz Salvadora, svakako možete da birate, ili da se prepustite da vas barista sam iznenadi. Kako ovo mesto nije veliko možete videti i mlin za kafu, te se uveriti kako se kafa melje posebno za svakog gosta, tako da nema brige da li će izgubiti na svežini.

Uzitak1

Možda vas Barista iznenadi pa vam spremi vašu novu omiljenu kafu

Osim razlika u podneblju, postoje i razlike u ceni, te su sve single origin kafe po 20-30 dinara skuplje od blend mešavina.
Zbog želje da edukuju goste, u meniju se posebno naglašava uputstvo da se espresso ne služi sa hladnim mlekom, jer samo sa toplim mlekom mlevena zrna kafe razvijaju pun ukus.
Karakteristika ovog mesta je i što nećete videti u ponudi standardne gazirane i flaširane, već isključivo sveže ceđene sokove (RSD 150-270). Specijalitet kuće je Home made ice tea (RSD 150/350), koji je pravo osveženje letnjima danima ili detoksikacija posle burne noći. Ovo drugo sam lično probao, uveravam vas da pomaže.
Uz već poznate i omiljene domaće zdrave kolače, Đavole i Anđele (RSD 90), užitak je potpun.

20151004125147

Domaći ledeni čaj i zdravi domaći kolači

Saradnja sa Small Tree čajevima (RSD 170), Moritz ice sladoledima (RSD 250), Kabinet pivom i Rakia Barom (RSD 210) daje ovom mestu verovatno unikatan meni, koji zadovoljava ukus čak i onih koji mogu da zamisle dan bez kafe.
Ono što bi trebalo napomenuti je da nema kafe bez kofeina, ali ne zato što ne znaju za to, već zato što trenutno nemaju potražnju od strane gostiju.
Svi napici se mogu poručiti i za poneti, a ako kod kuće imate espresso aparat, možete kupiti kafu po svom izboru, a vrlo ljubazno osoblje će je samleti pred vama.

20151004124205_1

Sve se svodi na uživanje

 

A koje je vaše skriveno mesto za ovaj ritual?

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Kafa:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    9.6

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *