Submarine BBQ – Burgeri, škampi i neodoljiva energija

Mislim da je do sada postalo prilično jasno – malo toga nas obraduje kao otvaranje novih mesta u gradu. Ovo je došlo zajedno sa veoma hladnim danima, pa sam se umotala u moj beskrajno topao Sirogojno kaput i krenula da ručam/večeram sa Vanjom i Nikolom nešto što zaista cenimo – burgere.

long bar

Submarine BBQ – Enterijer

Super atmosfera nekog tajnog džez mestašceta, ali sa malo bržom muzikom (zapravo, sjajnom muzikom, kako smo se kasnije složili). Od momenta kada smo ušli, neodoljiv osećaj da smo već ranije bili u Submarine BBQ grilu, bukvalno kao da je neki „naš“ lokal. Možda jedini enterijer u gradu koji je pogodio moju meru odnosa industrijskog i intimnog u dizajnu. Nisam fan industrijskog u ugostiteljskim objektima, obično je rezultat da sve deluje prljavo i neuredno. Ali, ne i ovde. Iako restoran nije veliki, nemate osećaj zagušenih natrpanih stolova, ne čujete i ne osećate druge goste. Što je možda još lepše, ne osećate ni miris prženja, koji meni ume da pokvari utisak. Ali osećam male raspršene čestice mirisa dobre klope.

ugao

Submarine BBQ – tihi uglovi i simpatični detalji

Iako su tek počeli da rade, na moje ogromno iznenađenje, osoblje je veoma dobro upućeno u ponudu. Kada sam dobila jelovnik koji nije preobiman (još jedna pohvala! Pročitajte kako se prave najbolji jelovnici), preletela sam preko predloga sa samo jednim zahtevom – da crni luk u burgeru bude svež – ne pohovan i ne karamelizovan. Konobar mi je momentalno preporučio original: 100% juneći burger sa zelenom salatom, svežim lukom, kiselim krastavcima i special submarine sosom (RSD 490). Da bi bio baš tačno po mom ukusu, tražila sam i extra topljeni sir (RSD 80).

Original burger

Original burger sa dodatkom sira

Osim dodatka topljenog sira, mogu se poručiti i ostali dodaci (topljeni sir, karamelizovani luk, super hrskava pančeta, jaje na oko – sve po RSD 80), ali mislim da najviše raduje mogućnost da za RSD 160 možete poručiti i dodatno meso, odnosno napraviti dupli burger po ukusu.

Kako je mnogo samo kada biju, poručila sam i porciju krompirića beast style sa karamelizovanim lukom i još specijal sosa (RSD 240). Ako mene pitate, pola porcije bi mi bilo sasvim dovoljno, najbolje je da je podelite. U stvari, iz jelovnika bih najradije poručila salchipapas krompiriće, ali ih na žalost nisu imali. Obožavam svu hranu koja se igra asocijacija sa Latinskom Amerikom, a krompirići sa komadićima dimljene kobasice i BBQ majonezom zvuče baš tako (RSD 300).

krompirici sa lukom i sosom

Beast style krompirići sa lukom i special sosom

Burger je stigao, svež kao jutarnja rosa ili ja nedeljom u podne. Izabrala sam da bude u hrskavoj brioš zemički (izbor čine još i integralna zemička i omot od zelene salate ako izbegavate gluten). Meso malo krvavije pečeno, baš kako volim a sastojci sveži kao da su upravo sakupljeni sa farme. Saznali smo i da se svi sastojci poručuju od lokalnih, domaćih dobavljača.

Inače, Nikola je došao pre nas, on to voli: da dođe prvi, ispita konobare sve što mu padne na pamet, a onda nam s ushićenjem prepričava. Zato, moram da vam prenesem i njegove utiske. Pošto smo ga nekoliko puta označili kao najvećeg tradicionalistu među nama, čovek se lako odlučio za burger koji se zove Balkan: sa kajmakom, pršutom, zelenom salatom i Special Submarine umakom (RSD 640). Shvatio je da, iako je probao do sad razne pljeskavice sa kajmakom , nikada nije jeo tu kombinaciju sa burgerom od 100% junetine i prosto je ostao bez teksta kada je uporedio ukuse. Poručio je i classic ručno rezane krompiriće (RSD 160), a onda još i truffle parmesan fries (RSD 300). Ovi hrskavi krompirići su preliveni sosom od belih tartufa i prekriveni listićima parmezana i rekao je da su za njega bukvalno kao desert. E tu se krije i moja jedina zamerka ovom mestu – desert opcije se svode na dve i to obe u čokolada/vanila duetu – sladoled sa mrvljenim keksom i Nutelom i brauni sa sladoledom. Iako obe kombinacije zvuče ukusno, ja bih tu uvela jedan voćkasti kolač i neku laganu poslasticu sa lešnicima i/ili bademima, jer mislim da bih čak i ja, najveći slatkišojed u ekipi, teško savladala ove megakalorijske sladoledno čokoladne izazove posle ozbiljnog burgera i krompirića.

brie and truffles

Brie and truffles burger

Međutim, Vanja je svojim izborom burgera obrnula i tu igricu, i od svoje porudžbine izvukla stvarno premium fine dining iskustvo kakvo se zaista ne očekuje kada dođete na burgere. Pažljivo i studiozno je proučila jelovnik i odlučila se za brie & truffles, neverovatnu kombinaciju brie sira, grilovanih krušaka i umaka od belih tartufa i rukole, uz burger u integralnoj zemički (RSD 680). Ovo je stvarno nešto što morate da probate, posebno ako ste ljubitelj neobičnih, a elegantnih kombinacija. Sasvim damski, uz burger je popila i čašu belog vina, pametno zaključivši da uz ovu rapsodiju ukusa (tačan citat, verujte) samo tamjanika može da pruži potpuni ugođaj.

image-77e1e350449ad6ca894fbe32f24b40ecebc83688dfe08d8ac252c53bd8e7fe0c-V

Fine dining burger – zvuči nemoguće!

Ispratile smo Nikolu, zauzele još udobniju pozu i dale sebi oduška uz nešto što je jedinstveno u gradu – grilovane škampe! Četiri škampa na žaru, uz još krompirića, sos i coleslaw salatu (RSD 1400) su stvarno grešno zadovoljstvo, koje konačno može da se proba i u Beogradu i obradovaće sve koji su se zaljubili u ovaj specijalitet u Americi. Ko još nije uspeo da proba škampe, samo hrabro – uz malo jači stisak oklopa i fino čeprkanje, otkrićete šta vam je do sad nedostajalo. Ne brinite o eventualnim flekama, dobićete simpatičnu portiklu koja štiti odeću i vlažne maramice. (Sorry, Nikola, sledeći put ćemo zajedno, nismo želele da nas vidiš u pravom svetlu)

Potpuno kul mesto, nemoguće opuštena atmosfera i energija i pametno osoblje koje priprema i služi super ukusnu hranu. Ako nas pitate, Submarine BBQ bi mogao da postane baš omiljen. Naše fotografije su rezultat fino prigušenog svetla, pa ne dočaravaju u potpunosti ceo doživljaj, ali obavezno probajte da napravite bolje! Tagujte nas na svojim fotkama, možda nas iznenadite, a možda i mi lepo iznenadimo vas!

Sve fotografije: Ukus Beograda

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.2

4 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *