JAM: Maestro iliti glavni baja

Just A Maestro ili kako bih ja rekla glavni baja!

Ploveći nepredvidivim gastronomskim ulicama Beograda, letos sam otkrili jednu novu oazu. Ušuškana bašta u zelenilu Donjeg Dorćola, elegantno, lepo, maestralno – JAM. Čovek valjda pronalazi ono što mu nedostaje kad se pogleda u ogledalu, tako i ja pronalazim tačno ono što mi nedostaje u sopstvenoj kuhinji.

JAM-ukus beograda

Tradicionalno na jedan maštovit način. Nesvakidašnje jednostavno, a opet moderno. Šumsko voće, cvekla, bundeva, sir, kikiriki, šargarepa, dodajte tome neki pileći batak, krilca ili biftek i dobićete eksploziju ukusa na tanjiru. Obilje povrća u najrazličitijim oblicima –  sve ono u čemu uživam.

Oni koji mi prepuštaju izbor hrane iz jelovnika su moji idealni partneri za odlazak na ručak. Kada su nova mesta u pitanju volim da izaberem što više manjih zalogaja, kako bismo utvrdili da li nam se dopada kuhinja – tako je bilo i ovaj put. Gastronomsko putovanje smo započeli pateom od  pasulja – tradicionalno, posluženo u jednoj savremenoj formi. Nastavili smo sa cvekla potažom (RSD 250) uz dodatak oraha i kozijeg sira. Savršena kombinacija cvekle i oraha, dok mi je sir ovde bio višak. A još ako uzmemo u obzir da je cvekla jedinstven izvor betina koji štiti ćelije od stresa, kraj radnog dana nije mogao bolje da počne.

JAM - cvekla potaž

Povrće u svom najlepšem jesenjem obliku, malenzana od patlidžana (RSD 480), povrće koje se nažalost kako primećujem dosta zaobilazi. Ovaj je bio odlično pripremljen – punjen sirom i paradajzom, pikantan, mekan, ne prezreo da bi bio gorak. Zatim je izbor pao na salatu sa dimljenom cvekolom (RSD 395) – pa da, ne  može samo meso biti dimljeno 🙂 Salata je baš pikantna, koziji sir dominira, stoga ako niste ljubitelj zaobiđite je. Pileća krilca (RSD 340) smo uzele da razbiju monotoniju povrća, ali i ona su bila servirana na jedan neobičan izgled. Pohovane kuglice, salata i sos – hej pa ovde ništa nije jednostavno –  da maestralno je. A našli su se tu i brusketi (RSD 380) sa parmezanom i voćem, mogu vam reći jedan savršen izbor zalogajčića, isprobavanjem ovih neobičnih ukusa pružićete vašim nepcima dašak neobičnosti. Izađite iz ustaljenih okvira naručivanja hrane u restoranima i probajte neke nove, neobične ukuse.

JAm belgrade

Ali, kad me neko mesto oduševi, moram se vratiti da utvrdim gradivo. Da li je zaista ovde bilo tako lepo ili je samo iscrpljujući radni dan zaslužan za oduševljenje, pitah se?! Stoga, tu sam ponovo. Ovog puta isprobavamo nešto konkretnije: pileći batak (RSD 560) uz dodatak kikirikija, čilija i pireom od šargarepe. Pa ovde ni tako jednostavno jelo kao što je batak ne može biti dosadno. A drugo jelo smo izabrali iz dnevne ponude, piccata al limone (RSD 870), pikantna junetina sa limunom i pireom. Meso se topi u ustima, dok neobične kombinacije dodataka ova jela čine samo još lepšim.

JAM ukus

Nismo mogli da izbegnemo vitrinu sa kolačima. A nemojte ni vi, jer tamo je maestro! Glavni šef, baja – savršeno ukusan čokoladni kolač. Mislim da vam je fotografija dovoljna. Dosta je bilo reči.

JAM maestro

Šareni i veseo iskorak iz ustaljene dorćolske ponude daje ovom mestu dozu fine razigranosti. Nemam mnogo zamerki, devojke koje su nas služile oba puta bile su sjajne, nenametljive, a opet tu da pomognu pri izboru. Ono što mi se ne dopada jeste otvorena kuhinja i mogućnost pušenja na nekoliko metara od jela koje se priprema. Ako mene pitate, cigarete u restoranu treba zabraniti, no znamo da to nije izvodljivo.

Kada obradujem nekoga sa lepim ručkom u restoranu doživljavam kao da sam lično ja kuvala! Treba imati mesto za posebne trenutke, na kome možete da proslavite sve te raskošne momente u životu – a JAM je stvoren za to.

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    9.4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *