Gastronomska tura do Zagreba

Moje pripreme za putovanja obično se zasnivaju na istraživanju znamenitosti koje treba posetiti, a tu su naravno i nezaobilazni restorani. Napravim ceo spisak šta ne propustiti, ali kada idete samo na vikend, obično ne uspete da vidite sve, a onda vas neka mesta privuku sa ulice i tu kreće neplanirano putovanje. Traganje za novim i nepoznatim, otkrivanje ukusa, upoznavanje lokalaca. Ovo je moj predlog mesta za dobar ručak, kafu i uživanje tokom boravka u Zagrebu.

Ukus Beograda, dolac

Pijaca Dolac

Naravno, nezaobilazno mesto u novim gradovima su mi pijace. Pričati sa tim običnim ljudima, kupiti ulje, lavandu ili jabuku za doručak je za mene nezaobilazno. Uživam u ranom ustajanju i osluškivanju pulsa grada ranom zorom, dok većina spava. Valjda zbog svega toga i spadam u gastronomskog turistu: po opisu Halla i Mitchella (Gastronomic tourism – comparing food and wine tourism experiences) to su oni koji pokazuju šire interesovanje za kulturu i prostor na kome se proizvode hrana i vino. Kada ste u Hrvatskoj ne propustite da probate paški sir, najpoznatiji sir sa ovih prostora. Poseban je zbog svojih aroma, koje dolaze od aromatičnih biljaka sa otoka Paga, na kome pasu paške ovce. Uz čašu dobrog vina, nema boljeg uživanja.

Ukus Beograda, pa[ki sir

Šta sam otkrila u Zagrebu? Zagrebačka kulinarska scena je moderna, urbana i najzastupljenija je italijanska kuhinja. Sa ulice nas je već prvi dan privukao restoran Carpaccio, smeštan na šetalištu u Teslinoj ulici, pa smo tako zanemarili onaj moj spisak restorana za obići koji sam unapred napravila. Restoran je bio pun, no kada su čuli po naglasku da smo iz Srbije, vrlo rado su nam pronašli sto. Prvo što se primeti jeste zdrava i vesela radna energija, uprkos gužvi. Restoran je svetao, prostran, sa obiljem stolova, na zidovima su replike plakata iz najčuvenijih italijanskih opera Đakoma Pučinija „Madam Buterfly“, „La Boheme“, „Turandot“, te sve to čini atmosferu ugodnom i prijatnom.

U jelovniku preovladava tradicionalna italijanska kuhinja, ali taj dan smo se odlučili da probamo nešto što je van menija, po preporuci vrlo ljubaznog konobara. Odluka je pala na confit od patke i jagnjeće kolenice, ipak nam je bila potrebna jaka hrana za celodnevno hodanje! Ovaj restoran svakako nije običan italijanski. Konzumiranje hrane umesto epizodnog doživljaja postalo je spektakl. Naknadno smo saznali, da je naš izbor restorana bio sjajan, jer kako kažu lokalci, to je prava mala gastronomska Italija u Zagrebu.

Ukus Beograda, Zagreb

Confit od patke, iako je klasično francusko jelo, u ovoj tratoriji je bio vrhunski. Sočan, idealno slan, uz kombinaciju povrća i korice narandže koja mu je dala poseban šmek i savršen balans ukusa. Confit predstavlja metodu pripremanja mesa (obično patke, guske ili svinje), na laganoj vatri u sopstvenoj masnoći. Pre rashladnih uređaja, ovo je bio idealan način čuvanja mesa na duže vreme, čak do 6 meseci. Danas se confit u restoranima smatra specijalitetom.

Ukus Beograda, konfitirana patka

Slučajno ili ne i drugi restoran koji me oduševio, bio je takođe italijanski. Pizzeria Fianona smeštena je na Zagrebačkom Laništu, malo dalje van centra grada. Probali smo zapečene njoke sa škampima, pizze i paste, i zaista sve je bilo odličnog kvaliteta. Sa vrata se oseća predivan miris iz kuhinje, hrana vas prosto mami. Ono što ćete sigurno primetiti u svim lokalima jeste odlična usluga i umeće konobara da vam ponudi neke nestandardne specijalitete koji se ne nalaze na meniju.

collage

I za kraj, naravno, gde popiti dobru kafu. Iako nisam veliki ljubitelj kafe, dobila sam preporuku da obavezno svratim u Eliscaffe mikro pržionicu i kafe bar. Idealno za početak ranog jutra jednog turiste, da se dobro razbudite i krenete u dalje pohode. Upoznala sam i vlasnika, koji mi je objasnio da je beogradska ekipa iz Pržionice kao i drugih lokala dolazila kod njega na obuku.

Predivan Zagreb, sjajna hrana i uživanje zagarantovano!

Dobar tek 😉

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

5 komentara

  • Opis ukusa i mirisa apsolutno su me razbudili u 22:30h Probala bih sve od navedenog i ne sumnjam da bih uzivala. Prva poseta Zagrebu bice vrlo ukusna 🙂
    Puno pozdrava

    • Vanja Vidaković kaže:

      Verujem da bi uživala, isto kao i ja!
      Pozdrav za tebe od cele ekipe i hvala što nas pratiš 😉

  • kasandramakeup@gmail.com' Kasandra Draganić kaže:

    Naletjela sam sad na vaše recenzije i nakon nekoliko pročitanih, vidim da kudite uslugu u Beogradu dok ste evo našom u Zagrebu bili zadovoljni. Do sad sam nekoliko puta posjetila Beograd i svaki put je bilo više nego odlično što se usluge tiče. Je li moguće upravo ovo što ste i ovdje naveli, čim su čuli da ste i Srbije, kao i nas kad su vaši konobari čuli da smo iz Hrvatske, bili su divni? Jer redovito po restoranima u Hrvatskoj poludim od usluge, od najboljih do prosječnih restorana, ne trude se, sačuvaj bože pitanja što je u jelu, što bi preporučili. U Beogradu smo uvijek bili posluženi zaista vrhunski, stručno, počastili nas, ma nemam zamjerki, to je stvar koju uvijek naglašavam kao pozitivnu i prekrasnu. Možda na kraju imamo istu bolest u ugostiteljstvu, da se ne poštuju puno domaći gosti dok strance držimo kao kap vode na dlanu?

    • Vanja Vidaković kaže:

      Draga Kasandra,
      hvala na komentaru.
      Kao što ste i sami primetili, često se žalimo na uslugu, koja nekada ume da upropasti i ceo ugođaj u restoranu, takve primere izdvajamo, jer želimo da utičemo i na poboljšanje usluge u ugostiteljstvo, ali isto tako kada je dobra i te kako umemo da pohvalimo!
      Što se tiče zapažanja da stranci dobiju bolju uslugu, primećujemo da je u većini slučajeva to postalo pravilo.
      Naravno, ima i gostiju koji su zaista bahati, ne razgovaraju sa poštovanjem i ismevaju osoblje.
      Mi se svakako nadamo da će usluga ići uzlaznom putanjom u narednom periodu!
      Uživajte u Beogradu, pišite nam slobodno ako vam treba neki savet kada dolazite 😉

      • kasandramakeup@gmail.com' Kasandra Draganić kaže:

        Draga Vanja,

        eto, očito je takva klima trenutno. Kod nas je najgore na moru, kad čuju da smo domaći, vjerojatno samo zbrajaju eure koje bi mogli zaraditi dok mi zauzimamo mjesta sa svojim kunama 😀 Naravno, uvijek ima i pozitivnih primjera i neka ih je samo što više. Veselimo se Beogradu svaki put, i sad dolazimo u 6. mjesecu, ako imate nešto za preporučiti, bilo bi nam drago. Ajmo reći da volimo meso i obožavamo vašu tradicionalnu kuhinju, ako imate nešto u tom smjeru za izdvojiti kao nešto što ne smijemo propustit, recite da posjetimo kad dolazimo 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *