Da li znate šta je kuver?

polaroid podloga

Reč kuver dolazi od francuske reči le couvert koja podrazumeva pribor za jelo – nož, viljušku i kašiku. Upravo Francuzi su bili prvi koji su uveli dodatnu naplatu za ovu uslugu tj. održavanje inventara, a kuverom se podrazumevala čitava postavka stola – salvete, stolnjak, tanjiri i čaše. Naplata se pravdala održavanjem stolnjaka i salveta, tj njihovim pranjem i peglanjem. Još kada je počeo da se naplaćuje, kuver je bio predmet kontroverzi jer ga gosti ni tada nisu olako prihvatili kao stavku na računu. Kao izraz tog nezadovoljstva nastala je praksa da se uz kuver služe hleb i maslac, mešavina začina i maslinovog ulja ili nešto slično kao apetisan, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo gostiju.

Kuver je i danas predmet polemika – da li ga treba naplaćivati, šta treba da sadrži i koliko košta. Najčešće zamerke restoranima su upućene na to što naplata kuvera neretko nije jasno naznačena ili je jednostavno sakrivena u fusnoti, pa se često pojavljuje kao neprijatno iznenađenje na računu.

U beogradskim restoranima kuver se naplaćuje od 100 do 300 RSD, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva i neku vrstu umaka – krem sir, maslinovo ulje ili puter.

Šta vi mislite: da li kuver treba  da se naplaćuje i kolika je za vas prihvatljiva cena?

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

12 komentara

  • sandrica223@yahoo.com' nebitno kaže:

    Mislim da bi trebalo da bude opciono, tj da se gost pita da li zeli gore navedeno (hleb,maslac i sl)

  • jadrankap75@gmail.com' Jadranka kaže:

    To je klasicna otimacina. Ako je gost zadovoljan, ostavice baksis. A sto se tice naknade za odrzavanje, to je svakako vec uracunato u cenu hrane ili pica.

  • Vileta.donrva.nikolic@gmail.com' Marko kaže:

    Ja sam konobar desetak godina i mislim da u boljim restoranima ili hotela obavezno treba imati naplatu cuvera. Samo iz razloga bezobzirnih gostiju koji pored aperitiv bara sednu za namesten banket za osam osoba i zbog dve kafe uniste ceo sto.Zauzmu sto koji bi done mozda i nekoliko desetina hiljada dinara. Kada budu jednom platili cuver vise im nece pasti na pamet nego ce se uvesti u red. Zna se zasto se ide u restoran.

  • majapetrovic777@gmail.com' Vitki Gurman kaže:

    Meni je ovo uzuzetno iritantno jer ne jedem hleb. Danas, kada ljudi imaju razlučite stilove ishrane (glutenfree, lowcarb) – blesavo je i zastarelo na silu uvaljivati neželjeno testo.

  • dsekanic@gmail.com' Dragan kaže:

    Opet se pokazalo da ne treba ništa raditi bez prethodnog objašnjenja. Problem sa naplatom kuvera je nastao onda kada su ugostotelji iz najbolje namere počeli da služe hleb, puter,sirni ili neki drugi namaz džabe. Kuver je stavka koja se naplaćuje a pokriva troškove postavljanja stola za ručavanje. Kuver se ne jede.

  • dsekanic@gmail.com' Dragan kaže:

    Dakle,, karađorđeva šnicla,, u restoranu xxx košta 800 dinara, kupi je , nosi kući ili bilo gde. Ako želiš da jedeš u restoranu gde je neko postavio sto, stolnjak,salveta,nož,viljuška,čaša,čačkalica,so,biber ulje,sirće i ima toga još mnogo što gost podrazumeva a ne pada sa neba,onda za to treba da platiš i to je kuver. Naravno u cenovniku treba jasno da stoji da se kuver naplaćuje za bilo koju konzumaciju za postavljenim stolom.

  • sandra.radanov007@gmail.com' sandra kaže:

    Mislim da je to glupost. Bolje da povećaju cene ako hoće da pljačkaju narod, pa ko može da plati nek se klati. Da li bi mi dozvolili u nekom otmenom restoranu da jedem bez pribora i bez tanjira. Uostalom, zna se da kada odete na takva mesta uvek ostavite pristojan bakšiš.

  • evomejla@yahoo.com' Mladen kaže:

    Ja sam programer i to bi bilo kao kada bih ja naplacivao klijentu to što sam postavio na internet setup verziju programa. Alo bre konobari, pa to vam je posao da postavljate tanjire i stolnjake! Ako dobro radite posao, dobićete bakšiš, nema potrebe za kuverima i sl. Ostavljam uvek dobar bakšiš, ali kad vidim da mi naplaćuju kuver, ostavljam ništa i govorim zbogom restoranu!

    • mihajlo-11@hotmail.com' miXA kaže:

      Cuj ga. Ako si programer trebao bi da si malo bistriji. Kuver naplacuju vlasnici restorana, a ne konobari. Ko ne shvata sta je kuver ne treba ni da posecuje restorane, nego da sam sebi sprema klopu.

  • milanraos@hotmail.com' MILAN RAOS kaže:

    Da li treba da se posebno naplacuje ono sto je sastavni deo usluge koja je svakako uracunata u cenu?Naravno da NEato je i za mene to vrsta otimacine i naplacivanje nenarucene hrane,

  • borisb@yahoo.com' boris kaže:

    Kalemegdanska terasa 360 din dva kuvera uz racun od 1600 din sa zadrzavanjem od pola sata u praznom restoranu. Dva klikera sira i loptice hleba koje ne jedem a ni sir koji nisam narucio. Uvek ostavljam baksis ali ovoga puta ni dinar! Bezobrazluk i reketiranje dolaska u restoran, nikad vise! Kelnerima je posao da nameste sto i posluze gosta ili da na vratima bude istaknuto : NAPLACUJEMO KORISCENJE PRIBORA! To bi bilo isto kao kad bih naplacivao ukljucivanje kompjutera klijentima koji mi salju poslovni mail. Pritisak prstom i habanje dugmeta za ukljucivanje racunara, amortizacija racunarske opreme i gledanje u monitor: Molicu lepo 1000 dinara!

  • sosa@gmail.com' Sosa kaže:

    Kuver je najveći bezobrazluk i otimačina. Po istoj logici bi mogli da naplaćuju sapun i vodu koja se koristi priliom odlaska u toalet, sušač/papir za ruke i da ne nabrajam dalje.

    SRAMOTA

    Ako sam zadovoljan ostavim bakšiš, a ako nisam ne ostavim. Da li gost treba da plaća održavanje restorana? Zašto se ne doda i plaćanje letovanja za vlasnika?

    Kuver kada vidim na računu uredno ga platim i više nikada ne dodjem u taj restoran.

    Za sada precrtani
    Lovac – Vračar
    Kalenegdanska terasa
    Osteria Mozzarela – Bloka A (moram da kažem da im je klopa sjajna ali jbg)

    Ali restoran naplaćuje kuver treba ozbiljno da razmisli da promene delatnost

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *