Carpe diem- kada se spoje zdravo i ukusno

Nije tajna da se sve više ljudi danas okreće zdravoj ishrani i organskim proizvodima koji im pomažu da uprkos stresnom životu očuvaju svoje zdravlje. Naša sagovornica je uprvo u tome videla šansu za pokretanje biznisa koji, mnogi bi rekli, nije svojstven mladim ženama. Nakon diplomiranja na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, Jelena Marić je u Srbobranu pokrenula sopstvenu farmu koza ˝Carpe diem˝ čije se mleko svakodnevno preradjuje na tradicionalan način.
Kozjem mleku se pridaje sve veća pažnja, jer je reč o hrani koja ima dodatne osobine u pogledu pozitivnog uticaja na zdravlje. Mnogi ljudi kod kojih je dijagnostikovana intolerancija na laktozu, mogu da konzumiraju kozje mleko zahvaljujući njegovoj dobroj probavljivosti. (kozje mleko se probavi za oko 40 min, a kravlje oko 2.5 sata). Kod dece hranjene kozjim mlekom zabeležen je veći imunitet – veća otpornost na bolesti, razne viruse, brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom. Brojna su istraživanja koja pokazuju da kozje mleko ima antikancerogena svojstva.

jelena
Kako si došla na ideju da pokreneš baš ovaj posao?
U vreme kada smo okruženi lošim kvalitetom hrane koja prolazi nekoliko procesa tehnološke obrade, i momentu kada prosečan ručak u Americi putuje 2200 km do trpeze, prava je retkost uživati u ukusima hrane ne razmisljajući na koji način će se negativno odraziti na naše telo. Mi smo rešili da proizvodimo zdravlje i da svu nasu ljubav ka životinjama i prirodnom načinu života pretočimo u nečije zadovoljstvo ukusa. Prouzvodnja i prerada kozijeg mleka je izuzetno profitabilan posao, za odvažne.

Koje proizvode nudite?
Mi danas nastupamo na tržistu sa pasterizovanim kozijim mlekom (u pitanju je niska pasterizacija da bi se što više hranljivih komponenata zadržalo u mleku), koziji feta sir, punomasni zreli koziji sir, koziju rikotu i koziju surutku.

Kakav ukus ima pravi koziji sir?
Prvi zadatak proizvodjača kozijih proizvoda u Srbiji je razrešenje predrasuda koje postoje o ukusu kozijeg sira. Kozije mleko mora biti pristupačno ukusom i mirisom kako deci kojima je najpotrebnije tako i onima koje ta ideja potpuno odbija. To je moguće kada je higijena na visokom nivou-počev od prostora u kojem borave zivotinje pa do načina čuvanja sira. Tako je veoma malo ljudi koji primete razliku izmedju kravljeg i kozijeg proizvoda. Potrebno je osnažiti potrosače i imati dobar i svež proizvod, i sve predrasude nestaju.
Postoje i oni uzivaoci sira koji očekuju koziji “buke” i ne pristaju na druge alternative. Za njih proizvodimo zrele sireve koji procesom zrenja dobijaju specifičan ukus starih sireva čiji se ukus još duge posle zadržava u našim čulima.

sirevi tekst

Sa čime se najbolje ˝slaže˝ kozji sir?
Mladi koziji sirevi su kompatibilni sa raznim salatama, od svezih do mediteranskih. Kozija rikota je najbolja u kombinaciji sa svežim začinskim biljem, maslinovim uljem…Zagovornici zdrave ishrane je kombinuju sa semenkama mlevenog lana, susama i konoplje. Zreli koziji sirevi uz proces grilovanja sa medom, suvim sljivama i sušenim paradajzom, uz neke od oporijih vina postaju prava gurmanska avantura.

Koji je vaš omiljeni recept sa kozijim sirom?
Naš omiljeni recept sa kombinacijom našeg sira su svakako inćuni sa crnim maslinama i kozijim feta sirom, maslinovim uljem iz Istre i vinima subotičkih vinarija.

Gde možemo da nađemo vaše proizvode?
Naši proizvodi trenutno mogu da se kupe u Novom Sadu, u objektima mlekare Muza, Male mlekare Silbas, Kuće maslina i prodavnicama zdrave hrane. Ne meniju su nekoliko novosadskih i beogradskih restorana. Od predstojeće sezone biće dostupni i u Beogradu u prodajnim objektima Kruna komerca, ali će i svi zainteresovani na teritoriji Beograda moći uz pomoc web aplikacije da poruče svoje užitke, pravo sa naše farme, do njihovih domova.

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

5 коментара

  • ivanovicljubisa967@gmail.com' ljuba says:

    Probao sir,na lestvici od1-10….10+ svaka cast Jelena.

  • Postovani, spadamo u velike ljubitelje kozijih proizvoda. U METROU u Beogradu kupili smo vas Koziji jogurt 330 gr. interesuje me da li ima i litarskog pakovanja ovog jogurta? Takodje volela bih da kupim koziji sir koji nije preslan , neko pakovanje koje bi konzumirali mesec, dva.
    Recite mi u Beogradu gde mogu naci vase proizvode?

    Srdacan pozdrav, Dragana Bojkovic.

    • Jelena Ignjatić says:

      Poštovana,
      Hvala vam na interesovanju. Prosleđujemo odgovor Carpe Diem tima:
      Jogurta od 1L nazalost nema nigde u prodaji ali ima od 0.5L u prodavnicama Zlatiborski delikatesi- tih prodavnica ima 4 u Beogradu: u Ilije Garašanina, Vojislava Ilića, Vladetinoj i na Novom Beogradu u Bulevaru Zorana Đinđića.
      Pored toga, sireva ima u Aroma marketima, u Univerexportu – pod robnom markom Mlekare Muza, i u divnoj prodavnici preko puta Hrama, koja se zove Local Factory Rosen Market i njih vam preporucujemo da odete da degustirate, jer su u stvari mala pekara sjajnih domacih peciva, koja tezi da radi samo sa malim i domacim proizvodjacima.

      • zoran.radovanovic.654@gmail.com' Silver says:

        Svaka čast Jovana,gledao sam te jutros na Hepi televiziji kod Marića tvog prezimenjaka,gde ima da se kupi kozji sir sa manje mlečne masti.Pozdrav,Zoran,Bežanijska Kosa

  • vmhercegovina@gmail.com' Milivoj Vasiljević says:

    Postao sam redovni kupac kozjeg feta sira…još samo da bude distribuiran i u Kraljevo,Kragujevac…

Оставите одговор на Silver Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *